Israel och Ships

Ju svårare en fråga, desto större orsak att hålla sig lugn, samla fakta innan en ståndpunkt intas.

I natt har hemska saker hänt. Konvojen Ship2Gaza har bordats av den israeliska militären. Det har varit skottlossning med mer än 10 döda och fler skadade enligt de första rapporterna.

En stor del av dagen har upptagits av att följa nyheterna och med ett halvt öga alla reaktioner. Hjälp vad många agitatörer det finns. Människor som inte har mer aning än vi andra vad som hänt – men som vet! Vad vet de och hur – jo vilka förlängningar de kan dra av sina egna fördomar.

Israel har planerat kuppen å ena sidan och terrorvännerna har fyllt båtarna med vapen och terroristmaterial å den andra.
Nog sitter vi alla med bilder, färgade av våra fördomar. Jag skulle själv inte placera mig på en båt med Mattias Gardell eller Henning Mankell som inte i mina ögon tillhör den del av vänstern som jag räknar med att finna gemenskap med – definitivt inte ombord på en konvoj som vill föra in förnödenheter, men som vägrar gå de vägar som är öppna för blockaden. Det här handlar inte i första hand om att få fram varor – utan är politisk aktivism för att få uppmärksamhet på och helst häva Israels blockad av Palestina.

Konvojen är organiserad av Turkiet som kommit allt närmare Syrien och Iran, konvojen vinkades av av höga företrädare för Hamas och Muslimska brödraskapet.

Jag förstår att det här, i Israels ögon inte ser ut som en hjälpsändning, utan som någonting mellan ett politiskt jippo och en samling nyttiga idioter.

Men  – och här kommer det som kanske chockar propagandisterna – min syn på Israels agerande i andra frågor, eller på konvojen säger inte ett dyft om vad som hände i natt. Inte hjälper det någon i ett känsligt läge att tro att det gör det heller.

Det är bara att luta sig tillbaka, följa nyhetssändningarna och de klipp som kommer upp på bl.a. Youtube och att inom några dagar kanske ha funderat sig fram till en rimlig slutsats.

Inte ett dugg revolutionärt, löpsedelsradikalt eller häftigt. Men sannolikt det klokaste vi kan göra i en situation som vid en försämring kan leda till krig där kärnvapenmakter är inblandade. Inte fega, men heller inte leka rysk roulette med sanningen.

Johanna
sammanfattar det bra

För den som vill läsa mer finns:
Den svenska deltagarlistan Politikerbloggen
Jerusalem post
Haaretz Daily Newspaper
IDF
Jurist om rätten att borda fartygen, eller frånvaron av rätten snarare. Ove Bring, Brännpunkt
Jacob Heidbrink
SvDs ledarblogg
Ships to Gaza
Copyriot

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lämna en kommentar

MediaCreeper Creeper