Hur påverkar statistiken?

Man skulle lätt kunna tro att svenska folket var ett väldigt svajigt sådant. För varje opinionsundersökning så förändras det. Ja allt utom stödet för Mona Sahlin förstås. Hon är konstant lika populär som STDn som upptäcktes efter semesterresan som borde glömmas.

Men är det så att svenskarna byter fot? Jag undrar i vilken utsträckning det faktiskt är så att en väldig massa människor helt enkelt inte har bestämt sig, men tar ställning för att kunna besvara frågan. Är det så så undrar jag också hur de förhåller sig till sitt ställningstagande längre fram. Omvärderar de eller blir det en principsak att inte ändra vad man en gång kommit fram till? I så fall påverkar de statistiska undersökningarna valresultatet.

Sannolikt beror det på hur frågan är ställd. Att få frågan ”hur skulle du rösta idag reagerar jag helt annorlunda inför än frågan ”hur tror du att du kommer att rösta i valet i september” till exempel. Har jag det minsta rätt och enbart vissa partier finns med att välja bland … så har demokratin inte stärkts direkt.

Någon som vet om det finns forskning på området?

Sedan har vi alla kompasser och valtest som talar om vad folk skall rösta på. Som det som Rick Falkvinge gjorde och fick veta att han var 8% pirat vill jag minnas. Kanske inte så välgjort.

Jag skulle gärna se en diskussion om demokratin och där är det här och medias roll i allmänhet en viktig del. Är det deras roll att vägleda folk, eller skall de hålla sig till att undersöka och att rapportera?

För nog är det lite läskigt om statistiker och journalister påverkar (journalisterna ofta på tidningar finansierade med skattemedel via pressstödet), myndigheterna bedriver politiska kampanjer och partierna gör det (förstås avlönade av oss väljare, inte sina medlemmar) – var skall medborgaren finna luften och utrymmet att bilda sig en egen uppfattning och att skilja fakta från propaganda? Politiska målsättningar från effekterna av politiska beslut?

Skolan har ju visat sig vara illa lämpad för att utbilda nästa generation i hur Sverige fungerar och utgår jag från lyckas heller inte problematisera eller åstadkomma diskussion om demokratin, vad den går ut på eller vad som försvagar respektive stärker den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lämna en kommentar

MediaCreeper Creeper
Warning: Parameter 1 to W3_Plugin_TotalCache::ob_callback() expected to be a reference, value given in /home/journali/public_html/dexion.org/dexop/wp-includes/functions.php on line 3549