Kungen är död – länge leve drottningen

Rick Falkvinge meddelar att han träder tillbaka som partiledare. Inte en dag för sent, men heller inte en stor nyhet. Vare sig vad gäller avhopp eller fortsättning. Avhoppet var väntat. Kritiken har i olika sammanhang varit hård och befogad och kraven på ny ledning har blivit allt mer frekventa. 50% av partiledningen fortsätter och det är inte så mycket Ricks avhopp som är av intresse som vad den inriktningspresentation som skall släppas den 10:e faktiskt innehåller.

Det är i många avseenden där vi får reda på om Piratpartiet varit en kul grej eller någonting att räkna med inför framtiden.

En av piratpartiets styrkor är också dess svagheter. Den digitala kontakten gör att väldigt många ”känner” varandra på ett sätt som inte är fallet i partier som till stor del bygger på analoga möten. Det innebär att idag är det många som dunkar Anna i ryggen. Vänner som lyckönskar, men också många som vill ha en plats i den nya organisationen. Piratpartiet har blivit tillräckligt stort för att framstå som en lockande födkrok för många. Risken är att det blir obekvämt att fundera över vart partiet bör gå och vilka som bör leda det – det är så mycket smidigare att kramas och lovorda. Den enkla vägen är i mitt tycke inte vad som behövs nu – det är analyser och väl grundade strategier.

Självklart önskar jag Anna lycka till. Anna är en störtskön tjej som allt för länge fått agera dadda och cleaner efter en reaktionsstyrd pojke. Anna har mycket att erbjuda som aldrig kommit allmänheten till del. Det är min bild.

Ser man till situationen och överlämningen så kommer Anna – oavsett sin potential – behöva alla lyckönskningar som går att frambringa.

Som ledare avgår man inte till hälften. Det är försvinnande få människor i än färre situationer som har distans nog att släppa sin ledarroll och acceptera att facklan bärs vidare av någon annan. Även den som varit en fantastisk ledare/ordförande blir mer eller mindre per automatik en black om foten om denne sitter kvar i ledningsgrupp/styrelse efter att ha avträtt sitt ledarskap. I det här fallet blir det förstås extra rörigt då Sveriges medier är vana vid att ringa Rick, Rick har svårt för att säga nej till mediakontakter och att just det varit ett problem.

För att illustrera hur saker och ting fungerat så vill jag lyfta fram den popularitetsmätning som Rick arrangerade i samband med valet. Minns ni?

Ja eller som den hade sett ut om den inte manipulerats en del:

Det här var ett inlägg som textmässigt haussade Anna – men som ni ser (Kika på hur diagrammen gjorts lika höga i cm vilket får resultaten att se jämförbara ut medan siffrorna i vänsterkanten ger en annan bild) togs hon också ned mellan raderna. ”Men Anna! Alltså, hon har ungefär samma profil på mig på den höga sidan, men saknar i stort sett låga betyg över huvud taget. Alltså, jag har sagt det många gånger, men det är bara att upprepa. Förstår ni hur privilegerad jag är som får jobba sida vid sida med den här människan? :)” Presenterar man resultaten på ett rättvisande sätt, så har ju Anna, jämfört med Rick, avsevärt mycket bättre resultat på båda sidorna. Färre starka ogillanden och fler starka gillanden. Det är för att uttrycka det milt inte ett bemötande som jag skulle vilja ha av vare sig överordnade eller underordnade.

Själva sättet på vilket avhoppet görs är också någonting som får mitt ögonbryn att stiga. Jag tycker att Rick borde ha meddelat styrelsen att det var läge att inleda sökandet efter en efterträdare redan efter valet. Att avträda på detta sätt är i mitt tycke antingen ett tecken på panik, eller ett sätt att försöka utse sin efterträdare. Sedan om det är Rick eller Ricks chef som stått för planerandet låter jag vara osagt.

[Uppdatering: CE skriver: ”Det är ett utmärkt beslut vid exakt rätt tidpunkt. Anna är som klippt och skuren för rollen som ledare för Piratpartiet i det skede vi är nu. Vi har en otrolig tur som har henne. Och Rick behövs ärligt talat mer ute i Europa än han gör i Sverige nu.”/]

Rick, Anna eller någon annan är förstås intressanta frågor, men än mer intressant är om och i så fall hur den framtida partiledningen kommer att försörjas. Idag är den ekonomiskt ägd av Christian Engström, som med sina kontorspengar från EU anställt Rick och Anna. Hur Christian reagerar när han inte får som han vill eller förväntar sig att få det vet vi redan – jag har svårt att se ett annat scenario än att CE vid val av partiledning kommer att ha ett avgörande inflytande – givet att det är han som fortsättningsvis står för försörjningen. Jag skulle vilja se en återgång till partiledare som inte arvoderas/anställs fram till den dag då partiet på egen hand kan stå för försörjningen, för den här lösningen är en integritetsmässig och demokratisk parodi.

Föreställ er att Fredrik Reinfeldt och Gunilla Carlsson (Nya Moderaternas ordförande och förste vice partiordförande) båda försörjdes av Kristoffer Fjellner på hans EU-pengar. Skulle någon ta dem på allvar? Skulle du känna dig trygg över att det var sina åsikter och inte Fjellners de arbetade för? Att det var medlemsmandatet som var styrande, inte Fjellners åsikter?

Det är sådant här, inte om det är Rick eller Anna som sitter som kartläsare, som är avgörande. Kan partiet koppla samman sina integritetssträvanden med en egen integritet? Kan man släppa maktsträvandet och återgå till det lilla, dra sig emot det enkla, det väl genomtänkta och de goda argumenten – som kan vinna människors förståelse och engagemang?

Jag ser med spänning fram emot den framtidsplan som kommer den 10:e januari och jag hoppas intensivt att jag inte behöver se vare sig Ricks eller Christians näsor i den blöten. Oavsett vem som leder partiet vidare måste få göra det på sitt sätt, med nya visioner och med en tydlig strategi.

Läs också Drottningsylt! [Uppdatering missa inte Vidde, hon ringar in problematiken utmärkt]

Ulf BjereldMA OpassandeGothbarbieOscar SwartzDeeped

DNABExpressen
Om Anna: DNExpressen

Dela gärna!
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInGoogle+Dela

11 comments on “Kungen är död – länge leve drottningen

 1. Mycket bra analys. Jag håller med om i stort sett alla punkter och har även direkt till Anna och Rick påtalat problematiken med att ha Rick kvar i ledningen. Tyvärr är det inget som som tas på allvar. Det finns en mycket gammal praxis att avgående ordförande lämnar sin styrelse för att ge plats, svängrum och framför allt arbetsro åt den tillträdande.

  Det finns hos mig en oro såväl som ett hopp inför framtiden och jag ser med spänning fram emot att träffa ledningsgruppen kommande helg.

  • Det är väl lite problemet – det är mycket som inte tas på allvar. Det faller tyvärr till viss del tillbaka även på Anna. Jag skulle inte ha kommit på tanken att acceptera det upplägget. Får man inte möjlighet att göra jobbet bra, så kan de hitta någon annan.

   Men det är mycket som accepteras och slätas över.

   • Jag tror att Anna ”svepts med” av Ricks idéer och sätt att vara. Om allt är planerat, som de sagt, har hon givetvis haft tid att fundera över situationen. Hon kanske tror att det inte blir något problem även om vi är övertygade om motsatsen. Dock är problemet större än Anna & Rick. Hur kommer övriga i ledningen påverkas av att Rick sitter kvar? Jag vill ha förändring och ser en stor risk i att det blir ”business as usual”. Titlarna är i stort sett oväsentliga när personerna i en grupp är samma som innan en omorganisation.

    • Det ÄR planerat. Jag har vetat om planerna – som i och för sig vacklade i och med valresultatet – ett bra tag. Jag uppfattar att Anna är klartsynt och inser vad som fungerar och inte. Jag tror mer att det inte finns utrymme för klarsynthet när grabbarna bestämmer. Men det är min bild baserat på intryck – inte fakta.

   • Jag tror att Anna ”svepts med” av Ricks idéer och sätt att vara. Om allt är planerat, som de sagt, har hon givetvis haft tid att fundera över situationen. Hon kanske tror att det inte blir något problem även om vi är övertygade om motsatsen. Dock är problemet större än Anna & Rick. Hur kommer övriga i ledningen påverkas av att Rick sitter kvar? Jag vill ha förändring och ser en stor risk i att det blir ”business as usual”. Titlarna är i stort sett oväsentliga när personerna i en grupp är samma som innan en omorganisation.

 2. Satt och började på ett inlägg om det här idag, men beslöt skjuta fram det lite. Känns tacksamt att du gjorde det, och dessutom jävligt mycket bättre.

  Kudos, Sophia :)

 3. Jag ber om ursäkt för att jag svarar lite sent, men det är mycket på gång nu och jag hinner inte med att svara i den takt jag skulle vilja. Så, jag kopierar in den här kommentaren där jag ser att de här sakerna diskuterats. Jag hoppas att det funkar bra.

  Det är naturligtvis inte alls idealiskt att Christian eller någon anan enskild person avlönar partiledaren eller någon annan i partiets ledning. Det är inte idealiskt för Christian heller. Han skulle säkerligen kunna sätta fler assistenter i arbete i Bryssel. Det bästa för alla inblandade vore om partiet hade tillräckligt med pengar att avlöna partiledaren, men det har vi tyvärr inte.

  Verkligheten är tyvärr inte alltid perfekt. Partiet har inte några outsinliga källor att ösa ur. Vi har i nuläget inte möjlighet att avlöna någon. Christian kan inte heller skänka assistentpengarna direkt till partiet. Han får helt enkelt inte göra det. De får bara användas till löner.

  I nuläget är det enda alternativet till den nuvarande situationen att ha en oavlönad partiledare och det är inte realistiskt. Då skulle vi få välja partiledare grundat på personens personliga förmögenhet och möjlighet att arbeta dygnet runt gratis och inte på personens kompetens. Det tror jag inte är ett bättre alternativ för partiet.

  Jag håller just nu på att sätta ihop den nya operativa ledningen. Christian har varken under hösten/vintern eller nu kontaktat mig och bett mig utforma den på något speciellt vis. I nuläget är han inte ens informerad om hur den nya ledningen kommer att se ut. Det kommer han att bli informerad om i slutet av veckan, precis som resten av styrelsen.

  Om någon har bra idéer om hur vi kan förbättra partiets ekonomi så är det bara att hojta till. Vår kampanjbudget var en tjugondel av SDs. Och antagligen en ännu mindre del om man jämför med andra partiet. Vi är i ständigt behov av mer pengar.

 4. Jag håller fullständigt med Fribytare. ”Avgående ordförande lämnar sin styrelse för att ge plats, svängrum och framför allt arbetsro åt den tillträdande.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *