Kungen är död – länge leve drottningen

Rick Falkvinge meddelar att han träder tillbaka som partiledare. Inte en dag för sent, men heller inte en stor nyhet. Vare sig vad gäller avhopp eller fortsättning. Avhoppet var väntat. Kritiken har i olika sammanhang varit hård och befogad och kraven på ny ledning har blivit allt mer frekventa. 50% av partiledningen fortsätter och det är inte så mycket Ricks avhopp som är av intresse som vad den inriktningspresentation som skall släppas den 10:e faktiskt innehåller.

Det är i många avseenden där vi får reda på om Piratpartiet varit en kul grej eller någonting att räkna med inför framtiden.

En av piratpartiets styrkor är också dess svagheter. Den digitala kontakten gör att väldigt många ”känner” varandra på ett sätt som inte är fallet i partier som till stor del bygger på analoga möten. Det innebär att idag är det många som dunkar Anna i ryggen. Vänner som lyckönskar, men också många som vill ha en plats i den nya organisationen. Piratpartiet har blivit tillräckligt stort för att framstå som en lockande födkrok för många. Risken är att det blir obekvämt att fundera över vart partiet bör gå och vilka som bör leda det – det är så mycket smidigare att kramas och lovorda. Den enkla vägen är i mitt tycke inte vad som behövs nu – det är analyser och väl grundade strategier.

Självklart önskar jag Anna lycka till. Anna är en störtskön tjej som allt för länge fått agera dadda och cleaner efter en reaktionsstyrd pojke. Anna har mycket att erbjuda som aldrig kommit allmänheten till del. Det är min bild.

Ser man till situationen och överlämningen så kommer Anna – oavsett sin potential – behöva alla lyckönskningar som går att frambringa.

Som ledare avgår man inte till hälften. Det är försvinnande få människor i än färre situationer som har distans nog att släppa sin ledarroll och acceptera att facklan bärs vidare av någon annan. Även den som varit en fantastisk ledare/ordförande blir mer eller mindre per automatik en black om foten om denne sitter kvar i ledningsgrupp/styrelse efter att ha avträtt sitt ledarskap. I det här fallet blir det förstås extra rörigt då Sveriges medier är vana vid att ringa Rick, Rick har svårt för att säga nej till mediakontakter och att just det varit ett problem.

För att illustrera hur saker och ting fungerat så vill jag lyfta fram den popularitetsmätning som Rick arrangerade i samband med valet. Minns ni?

Ja eller som den hade sett ut om den inte manipulerats en del:

Det här var ett inlägg som textmässigt haussade Anna – men som ni ser (Kika på hur diagrammen gjorts lika höga i cm vilket får resultaten att se jämförbara ut medan siffrorna i vänsterkanten ger en annan bild) togs hon också ned mellan raderna. ”Men Anna! Alltså, hon har ungefär samma profil på mig på den höga sidan, men saknar i stort sett låga betyg över huvud taget. Alltså, jag har sagt det många gånger, men det är bara att upprepa. Förstår ni hur privilegerad jag är som får jobba sida vid sida med den här människan? :)” Presenterar man resultaten på ett rättvisande sätt, så har ju Anna, jämfört med Rick, avsevärt mycket bättre resultat på båda sidorna. Färre starka ogillanden och fler starka gillanden. Det är för att uttrycka det milt inte ett bemötande som jag skulle vilja ha av vare sig överordnade eller underordnade.

Själva sättet på vilket avhoppet görs är också någonting som får mitt ögonbryn att stiga. Jag tycker att Rick borde ha meddelat styrelsen att det var läge att inleda sökandet efter en efterträdare redan efter valet. Att avträda på detta sätt är i mitt tycke antingen ett tecken på panik, eller ett sätt att försöka utse sin efterträdare. Sedan om det är Rick eller Ricks chef som stått för planerandet låter jag vara osagt.

[Uppdatering: CE skriver: ”Det är ett utmärkt beslut vid exakt rätt tidpunkt. Anna är som klippt och skuren för rollen som ledare för Piratpartiet i det skede vi är nu. Vi har en otrolig tur som har henne. Och Rick behövs ärligt talat mer ute i Europa än han gör i Sverige nu.”/]

Rick, Anna eller någon annan är förstås intressanta frågor, men än mer intressant är om och i så fall hur den framtida partiledningen kommer att försörjas. Idag är den ekonomiskt ägd av Christian Engström, som med sina kontorspengar från EU anställt Rick och Anna. Hur Christian reagerar när han inte får som han vill eller förväntar sig att få det vet vi redan – jag har svårt att se ett annat scenario än att CE vid val av partiledning kommer att ha ett avgörande inflytande – givet att det är han som fortsättningsvis står för försörjningen. Jag skulle vilja se en återgång till partiledare som inte arvoderas/anställs fram till den dag då partiet på egen hand kan stå för försörjningen, för den här lösningen är en integritetsmässig och demokratisk parodi.

Föreställ er att Fredrik Reinfeldt och Gunilla Carlsson (Nya Moderaternas ordförande och förste vice partiordförande) båda försörjdes av Kristoffer Fjellner på hans EU-pengar. Skulle någon ta dem på allvar? Skulle du känna dig trygg över att det var sina åsikter och inte Fjellners de arbetade för? Att det var medlemsmandatet som var styrande, inte Fjellners åsikter?

Det är sådant här, inte om det är Rick eller Anna som sitter som kartläsare, som är avgörande. Kan partiet koppla samman sina integritetssträvanden med en egen integritet? Kan man släppa maktsträvandet och återgå till det lilla, dra sig emot det enkla, det väl genomtänkta och de goda argumenten – som kan vinna människors förståelse och engagemang?

Jag ser med spänning fram emot den framtidsplan som kommer den 10:e januari och jag hoppas intensivt att jag inte behöver se vare sig Ricks eller Christians näsor i den blöten. Oavsett vem som leder partiet vidare måste få göra det på sitt sätt, med nya visioner och med en tydlig strategi.

Läs också Drottningsylt! [Uppdatering missa inte Vidde, hon ringar in problematiken utmärkt]

Ulf BjereldMA OpassandeGothbarbieOscar SwartzDeeped

DNABExpressen
Om Anna: DNExpressen

MediaCreeper Creeper