Internationella kvinnodagen

Kvinnodagen är en dag av motstridiga känslor. Från tidig morgon började ”grattis på kvinnodagen” ploppa upp i flödet och jag kännet WTF?! För det första, gratulera gärna mig till någonting som spelar roll, någonting som inte är baserat på slump. Jag är alltså inte awesome för att jag har (antar jag) xx-kormosomer, utan för att jag är helt fab!

Vill ni gratulera för helt irrelevanta saker så är det vettigare att fokusera på att jag är östgötte, dotterdotter, vänsterhänt (dubbelhänt från början), brunett etc. Men skall vi inte ha sex eller du är mitt barn så kan du ge fanken i mitt kön!

Det finns problem i Sverige. Problem som ofta grundar sig i att vi tillåter folk att vara idioter, utan att ifrågasätta dem och kräva ett vettigt beteende. Fine. Bli bättre på att ifrågasätta och att kräva. Men att uppmärksamma det på samma dag som vi uppmärksammas att människor mördas, misshandlas, våldtas och skärs sönder i underlivet för att de är kvinnor blir lite skevt. Det är lite i klass med att hålla minnesceremoni för franska revolutionens offer och dem som skurit sig på ett pappersark samtidigt. Det är i min värld både billigt och nedrigt.

Den stora skillnaden mellan de olika problemen är att vi lever (typ) i en demokrati. Svenska medborgare har rättigheter oavsett om de är svarta, vita, gula, kissar ståendes eller sittandes, oavsett om de är födda som det genus de nu presenterar sig som eller inte. I huvudsak. Det finns brister, men på det stora hela är vi rätt trygga och lever i ett ganska rimligt land.

Igår cirkulerade den här bilden på Facebook:

 Två tonårspojkar som hängs, efter att ha piskats. Kanske har de haft sex med en 13 årig pojke. Tveklöst är de homosexuella och det är deras läggning som är grunden för dödsstraffet.

I någon mening sätter den fingret på mitt problem med Internationella kvinnodagen. På andra ställen i världen saknar människor rättigheter, medel att upprätthålla sina rättigheter med. Ibland är bristen på rättigheter relaterat till att de är kvinnor, i samtliga fall till att landet av olika skäl halkat efter i sin demoakratiska utveckling. Att kvinnor är utsatta är för att de är en lågstatusgrupp, men de är långt ifrån den enda lågstatusgruppen. Om det är värre att kvinnor systematiskt räknas som mindre värda än andra människor vet jag inte. För den som saknar människovärde, eller medborgerliga rättigheter är det nog ungefär lika illa oavsett orsak.

Jag skulle vilja att vi tittade på det rikitiga problemet och för mig är det inte ett jämställdhetsproblem. Det är ett problem som handlar om demokratibrist. Bristen på liberal demokrati. De negativa mänskligar rättigheterna oföränderligt fastslagna.

International Women’s Day: Hana Shalabi enters 4th week of hunger strike Det här är till exempel inte någonting som skall kunna hända någon, någontstans. 

Och samtidigt i Sverige: Grattis till att vara kvinna och uppmärksammmande av att kvinnor inte längre ler utan gör saker: Crime scenes – Göteborgs stadsteater. Jag kommer inte ifrån att det skjuter snett och gör en stor fråga väldigt liten.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

MediaCreeper Creeper