Västtrafik och rätten att gå trygg

Idag cirkulerade en mycket obehaglig film som är inspelad ombord på Västtrafiks fordon. En kvinna, som enligt 3 biljettkontrollanter, löst biljett först när hon sett dem stiga ombord knuffas och hålls fast.

Tack och lov reagerar personer runt omkring och försöker få kontrollanterna att lugna sig allt medan kvinnan gråtande knuffas runt. När  de inte får gehör ringer någon polisen  – allt medan skeendet fästs på film.

Hur många gånger har jag inte gått ombord, ställt ifrån mig packning och så grävt lite i handväskan för att hitta kortet? Jag måste tillstå att hade jag utsatts för den här behandlingen som jag väl vet med mig att de inte har rätt till, så hade jag nog inte gråtit. Men det finns en överhängade risk att det fått ett rättsligt efterspel kring biljettkontrollanter med trasiga skrev och näsben. Jag är inte bra på att ta kränkningar. Och att tre främmande, uniformsklädda människor som uppenbarligen inte har en uppfattning om gränsen för sina rättigheter och som beter sig på detta sättet är både ett hot och en kränkning. Jag hade förstås sakligt upplyst dem om ramarna för deras makt först, men hade de inte lyssnat. När jag ser hur hon behandlas… Man gör inte så mot mig och står kvar efteråt.

Att kvinnan löst biljett var de överens om. Det kan vara så att den löst för sent, det vet vi inte. Men då är frågan – en biljett för 30 spänn och en tilläggsavgift på 1200 är det en rimlig grund för att skrämma slag på någon, att under en stund emellan 3 uniformerade personer knuffa runt någon och förvägra denne att röra sig fritt? Om passageraren klippt till en medtrafikant eller personal hos Västtrafik, då hade jag förstått reaktionen. Men nu talar vi om en för sent löst biljett.

Proportiornalitet är någonting som inte verkar finnas i människors medvetande längre. Att väga skada och vinst. Rimligheten i de åtgärder man vidtar i jämförelse med problemens storlek.

Västtrafik är ett aktiebolag som ägs av Västra Götalandsregionen. Det leds av folkvalda politiker.

Här har du de högsta ansvariga:

 • Leif Blomqvist (S), Västra Frölunda, ordförande
 • Mimmi von Troil (M), Göteborg, vice ordförande
 • Tore Hult (S), Alingsås
 • Britt-Marie Andrén Karlsson (S), Ellös
 • Ulf Olsson (S), Borås
 • Conny Johansson (S), Falköping
 • Jan-Erik Wallin (M), Vara
 • Eva Abrahamsson, (M), Smögen
 • Maj Steen (M), Borås
 • Soili Brunberg (MP), Hisings Backa
 • Max Andersson (MP), Göteborg
 • Nanna Siwerts Tulinius (FP), Lerum
 • Ewa Hamberg (V), Göteborg
 • Erling Andersson (C), Uddevalla
 • Benny Strandberg (KD), Kungälv

Kontakta dem gärna och uttryck din åsikt.

Envarsingripande, vilket kontrollanterna hävdade, ger alltså alla medborgare rätten att i vissa situationer kvarhålla den som misstänks för brott som ger fängelsestraff om de påträffas på bar gärning eller flyendes från brottsplatsen. Jag undrar enligt vilken lag fängelsestraff skulle vara domen för en ogiltig biljett. Normalt så är påföljden en tilläggsavgift, som alltså är en del i avtalet med Västtrafik – inte ett rättsligt straff.

Själv kommer jag inte att åka med Västtrafik mer. Det är ett principbeslut och som de som känner mig vet så är jag lite tjockskallig kring sådan. Vi får skaffa cyklar för de resor som inte passar sig för bil. Jag gör inte affärer med företag som uppför sig på det här sättet, precis som jag inte umgås med människor som beter sig illa.

GP skriver liksom Ajour som var tidigt ute

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

MediaCreeper Creeper