Västtrafik, du är inte värdig att ragga på mig

Västtrafik skickade i dagarna ut ett aningens sliskigt brev där man försöker lägga an på stadens bilister. Någonting som förstås förenklas av att Göteborg vid nyår får trafiktullar – men det är en annan historia som jag avser att återkomma till.

Västtrafiks brev

Västtrafik raggar på bilister (klicka på bilden för större format)

Faktum är att jag inte uppskattar det där brevet alls. Det känns lite som när en lagom plakat looser glider fram på krogen och undrar om man skall med hem för lite rajtantajtan. Min reaktion är ”och vad i hela friden skulle jag attraheras av i dig?!? Gå och stör någon utan självrespekt med tillhörande önskemål om såväl yttre som inre kvaliteter och som lämpligen också är på pickalurven”.

För helt ärligt Västtrafik. De där historierna min mormor berättar om sin uppväxt i Göteborg, om goa gubbar som hjälper henne att hålla spårvagnen när hon kommer springande – det var samma vagnar som jag hittade när jag flyttade hit för ett par år sedan. Mormor är född 1920 och åkte spårvagn här för så många årtionden sedan att jag vill inte generera dig genom att nämna exakta årtal.

En del vagnar verkar ni ha köpt nytt och det var väl dem som säljaren avrådde er från att köpa, eftersom de var tillverkade för italienskt klimat, inte svenskt – och de har väl fungerat lite som man kan förvänta sig. Vad gäller ordningen i vagnarna så är de väl lite sådär. Jag gillar kläder och jag gillar kvalitet – jag är inte överhövan road av att sitta på säten som andra människor använt som fotpall med smutsiga skor på fötterna.

Sen har vi det där med trafikvett. Jag kör mestadels bil och jag sätter en ära i att köra bra. Gärna snabbt när situationen tillåter, men framför allt säkert. Har jag en passagerare i bilen så skall han eller hon njuta av resan. Växlingarna skall vara knappt märkbara, precis som accelerationer och inbromsningar. Människorna som rör sig runt mitt fordon, oaktat om dessa är fotgängare eller medtrafikanter skall också de känna sig trygga och sedda. Jag har ingen rätt att framföra mitt fordon och gör jag det inte med varsamhet så utgör jag en fara för andra människor, vilket inte är acceptabelt.

Jag är fullt på det klara med att vi inte delar dessa värderingar eftersom jag vid upprepade tillfällen kommit i kontakt med era fordon i stadsmiljön – när de byter fil utan att först tillse att där finns plats och som reagerar på att de försöker uppta redan upptagen plats genom att ställa sig på signalhornet; som byter fil eller kör ut från hållplatser utan att signalera med färdriktniningsvisare. De gånger jag har åkt i era fordon har jag vid sidan om statusen ombord slagits av att man kastas fram och tillbaka som en vante vid acceleration och inbromsning (under en period när jag gick på kryckor var ni närmast omöjliga att åka med), det går ofta väldigt fort relativt både hastighetsbegränsningar och vad som är rimligt beaktat fordonets storlek – inte sällan utgörs ju er nattrafik av dubbel-ledade bussar med ett fåtal passagerare i. Att trafik och miljömässigt jämföra med vår lilla Renault Clio med två personer i.

Men sedan har vi mitt riktigt stora MEN. Jag lever mitt liv baserat på mina värderingar, vilka bland annat är att jag aldrig har rätt att behandla andra människor illa. Att det är var och ens skyldighet att göra vad de kan för att andra skall vara trygga, må bra och växa. Vi är människor och inte djur och det lägger moraliskt ansvar på oss – helt enkelt därför att vi kan.

Även där kan jag konstatera att vi inte har samma sätt att se på världen. Du tycker att det är rimligt att bete sig som en våldsam buffel för att någon är ombord ditt fordon utan biljett, eller för att det tagit för lång tid att köpa biljetten. Du tycker att det är rimligt att en grupp av dina styrkor trycker ner en skolpojke med klaustrofobi för att han åkt med er och glömt rätt åkkort hemma. Nej, hur skulle ni vet att han hade klaustrofobi? Det kunde ni förstås inte, men ni borde inse att det inte är acceptabelt att behandla sina medmänniskor på det sättet på grund av ett felaktigt färdbevis. Hade han brukat våld mot en medmänniska, kanske.

Så Västtrafik – när du med ett lite plumpt brev som syftar till att vara humoristiskt, raggar på mig så är du så genant omedveten om din egen status att jag rodnar å dina vägnar.

Du och jag spelar inte i samma liga. Du är den lulliga filuren på krogen, med fläckar runt gylfen som vill ha rajtantajtan, men erbjuder absolut ingen av de kvaliteter som jag finnar attraktivt. Anledningen till att du och jag inte ägnar oss åt rajtantajtan är inte att jag inte känner till dig – utan för att jag känner till dig och för att du inte håller måttet. Klipp dig, skaffa ett jobb, lär dig lite hyfs och sedan finess och slå en signal sedan (fast helst till någon annan om jag får välja fritt). Jag kan till nöds leva med fläckarna runt gylfen och att du vinglar så att folk omkring dig trillar – men så länge du tar chansen att misshandla folk på krogens toa för skojs skull, eller för att de stod före dig i kön så har du inte i min närmiljö att göra och jag vill överhuvudtaget inte finnas i din tankevärld.

Är vi klara med var vi har varandra?Tre personer på en klaustrofobisk grabb – GP

Marcin de Kaminski har så vitt jag förstått polisanmält händelsen.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

MediaCreeper Creeper