Skilda världar i Göteborg

Vi hade just gått och lagt oss när jag pingades av grannen som meddelade att det var full cirkus några hundra meter bort vid Opaltorget. Tre personer var knivskurna och polisen jagade gärningsman. (Det visade sig senare att det var två, inte tre knivskurna). [GP – Flera knivskurna vid Opaltorget]

Opaltorget det är där maken tar spårvagnen de flesta dagar emellanåt med dottern i sällskap. Det är där vår kvartersbutik ligger, tillsammans med apotek och annat.

Känslan av obehag var inte påtaglig. Uppriktigt sagt, efter 3-4 år i Göteborgs förort är man rätt van. Två knivskurna är osedvanligt mycket, men jag har under mitt samlade liv inte sett/varit i närheten av så mycket obehagligheter som under de två och ett halvt år som vi har bott här. I vintras var det vapendrama på samma avstånd från oss som nattens knivdåd. Café och pizzeria fick också påhälsning av ISIS.

[GP – En man anhållen efter skottlossning i Tynnered]

[GP – IS närvaro skrämmer assyrier]

[GP – Bilar brann i Tynnered i natt]

[GP – Bil brann vid skola i Tynnered] Den enda av nyheterna som berör plats som jag inte snudd på ser från fönstret.

Familjebostäder, som är den huvudsakliga (eller enda?) hyresvärden, tycker att det är ett fint område. Och jag får tillstå att parkerna är välskötta. I övrigt hade det varit klädsamt om kommunen (Familjebostäder är ett kommunalt bolag) på sin sida informerade om att en lägenhet här ger högre premie på bilförsäkringen än i stan, att hyresvärden prioriterar att lägga överskottet från hyrorna från det här området på andra delar av sin stora verksamhet. Vi är inte de enda som flyttat in i en lägenhet utan vare sig funktionellt badkar eller dusch – det fixar man själv och man kunde berättat att man är så snål i upphandlingen av renoveringar att det enda som fungerar för den sin får uppdraget är att i utsträckning bygga sin verksamhet på praktikanter och genom att gena över så många hörn som man kommer undan med. Inte heller berättar man att man i en lägenhet med tre sovrum förväntas klara sig på en halvkyl/frys och utan diskmaskin, eller att en familj som inte vill uppfostra sina barn enligt konservativa könsnormer kommer att sticka ut markant och inte hitta så många barn att leka med här.

Vi betalar lika mycket för att bo här som vi betalade i Johanneberg i ett attraktivt område. Ingen av lägenheterna var särskilt fräsch, den här är dock markant sämre. Det  Familjebostäder beskriver som välplanerade lägenheter är det samma som korridorslika rum med ett överflöd av dörrar. För att alls kunna ha bokhyllor eller få upp några av våra tavlor samt få plats med ett skrivbord har vi fått möblera för två dörrar (två, av det lilla kökets tre(!) dörrar). Det ser ut därefter. I Johanneberg tillbringade vi tiden i närområdet, här förflyttar vi oss mellan port och bil. Vi åker till en annan stadsdel för att springa. I den mån vi har gäster här åker vi i princip alltid och hämtar och lämnar dem med bil. När det kom till dagis valde vi i ett i stan – dit vi kör dottern varje dag.

Att hyrorna för lägenheterna är lika beror förstås på att de är reglerade. Värd och socialdemokraternas systerorganisation Hyresgästföreningen förhandlar. Vad som vägs in är inte hur högt eller lågt de boende värderar sina hyresrätter, utan när huset är byggt, hur många kvadrat lägenheten är på och andra schabloner. Och även om man lyssnade till de boende – hur värderar man när man inte har något val? Vi köade i fyra år allt medan vi levde cirkusliv flyttandes från korttidskontrakt till korttidskontrakt för att få det här kontraktet på en lägenhet som inte i så många avseenden matchar vad vi efterfrågar.

Ingen förväntar sig att man skall köa i några år för att få ett hotellrum eller att rummen lottas ut så att man får ett i någon del av stan på slump och på ett hotell med service och komfort helt beroende på slumpen. Varför? Därför att 1. hotellen verkar på en fri marknad varför det finns ett utbud som möter efterfrågan och 2. kommunen bedriver generellt inte hotellverksamhet.

Samma sak gäller för de flesta saker. De finns ungefär när vi vill ha dem och är ungefär utformade som vi vill ha dem, därför att det finns någon som får ett bättre liv av att tillhandahålla dem. Undantag för detta är de saker som ansetts så viktiga att det offentliga måste sköta dem helt eller delvis. För de sakerna lider det brist på och utbudet bygger mer på vad någon annan vill tillhandahålla än vad människor efterfrågar.

Fram till dess att marknaden får hantera även boendet kommer vi som fått en lägenhet i förorten betala priset för andra människor som bor i stan. Och det är inte bara i hyra vi betalar.

 

Mer från Tynnered

Smash and grab vid Opaltorget

MediaCreeper Creeper