Att värna räddningstjänsen är A och O

Svensk fana på halv stångEn brandman har avlidit. En brandman som åkt till en trafikolycka för att sannolikt rädda liv dödades av en trafikant som inte iddes sänka hastigheten.

Ett av kärnvärdena i ett gott samhälle måste vara att de som satsar lite extra för att skydda och värna oss andra får ett lite starkare skydd och första prioritet. Kommunal kräver att brandmän skall få samma skydd vid trafikolyckor som bärgare, och det framstår som ett rimligt baskrav. Man vill också att polisen skall ha resurser nog för att inte komma en stund efter brandkåren, som behöver hjälp med avspärrning från början, inte efter en stund. Även det borde vara en självklarhet.

Vidare kan det vara värt att lägga på minnet att skillnaden mellan den som slänger sten på räddningstjänsten i förorten och den som inte sänker hastigheten när människor arbetar eller av annan orsak uppehåller sig på eller vid vägen är liten. Om någonting så är fartdåren en mer skamfylld person, för en bil utgör ett farligare vapen än sten.

 

MediaCreeper Creeper