Det är skillnad på folk och folk i Göteborg

The Joker and Two-faceGöteborg är en stad med påtaglig vänsterprägel. På få ställen kan man sannolikt se så många olika vänsterpartier demonstrera på första maj och inte sällan springer samma människor mellan demonstrationerna för att medverka. Det kan förstås ses som ett försvagande argument, men man kan också konstatera att människor är engagerade.

En del av det där engagemanget har tyvärr fått sitt uttryck i den så kallade göteborgsandan som i korthet bygger på att politikerna är som en gammal adel i stan, med egen kultur och egna regler och folk – ja de är någonting annat. Ursprungligen har det här växt fram under ett långvarigt vänsterstyre, men med tiden tycks de borgerliga partierna ha inordnat sig i ledet. Om alla skor sig är det väl inte så muntert att vara den präktige med magrare plånbok.

Det här får sitt tydliga uttryck när kommunens uppmärksamma nämndsekreterare noterar att en politikers ansökan om ersättning inte tycks stämma och det de facto visar sig att personen inkommit med ett uppenbart oriktigt arbetsgivarintyg och på de följande för höga ersättningar för medverkan i nämndsammanträden. Faktum är att inte bara är lönen för hög utan inte heller har några löneavdrag gjorts för frånvaron.

Vi pratar om en Mona Sahlin-wannabe. Den skamlige politikern är Socialdemokraternas Abbas Zarrinpour vars arbetsgivare Gunnilse IS genom dess ordföranden Frank Andersson (även han aktiv socialdemokrat) uppenbarligen tyckte att det var rimligt att intyga att sagde Zarrinpour i egenskap av föreningskassör tjänade 48 750 kronor i månaden fram till 2015 då hans lön steg till 55 850 kronor . Givetvis borde det hela anmälas, men kommunens tjänstemän tycker att eftersom det kanske fanns tolkningsmarginal, att reglerna inte var vattentäta, så… Och det rör väl bara 177.000 kronor.

Hade det här handlat om vanliga Svenssons som fick ut för mycket från Försäkringskassan har jag lite svårt att se det resonemanget användas. Tvärt om så brukar väl de flesta vara ense om att vi skall vara hårda mot fuskare?

Mer om detta på GP – Felaktiga intyg gav 177 000 – politiker får återkrav

Så min fråga: Är det dags att vi lagstiftar om att organisationer som verkar med hjälp av skattepengar är skyldiga att anmäla misstänkta oegentligheter och sedan låta rättsväsendet avgöra om brott har begåtts eller ej?

Jag ställer frågan till dig som läser, men riktar den med särskild udd mot Markus BerglundLakes Lakonismer, Johnny OlssonEnligt min humla och Louise Persson Tidigare på bloggen LouiseP (evig förbannelse över er som helt sonika plockar ner era bloggarkiv) som gått med på en liten diskussionsutmaning. De kommande två dagarna skall de med mig blöta och stöta frågan och på den tredje dagen skall en av de andra själva producera ett nytt diskussionsunderlag. Vi gör det under taggen #samtal för att vi är lite lessa på samtalskulturen på Facebook och för att vi saknar de goa gamla bloggdiskussionerna från vår ungdom för 10 år sedan.

Handsken är kastad!

Markus svar: Problematiskt att lagstifta ännu mer och där följer lite diskussion i kommentarsfältet.

MediaCreeper Creeper