Medborgaren har ett ansvar att spara och försäkra

Bild av det oranga kuvertet med info om allmänna pensionenAllt oftare läser jag om människor som arbetat hela sitt liv och ändå lever som fattigpensionärer.

Allt oftare läser jag politiker, företrädesvis moderater, som upprörs över att människor inte har sparat till sin pension. Hur tänkte de?! Det var ju uppenbart att pensionen inte skulle räcka!

Nej, det var inte uppenbart på 60-, 70- och 80-talen när dessa människor var mitt uppe i yrkeslivet. Den allmänna sanningen var att staten, mot skyhöga skatter, tog hand om allt. Ingen har någonsin behövt oroa sig för någonting. Visst kunde man önska att måna varit mer cyniska, men samtidigt får man komma ihåg att det här var under en period då du inte fick byta hyresrätt utan kommunens inblandning. Faktum är att min mor fortfarande väntar på den lägenhet hon som gravid akut sökte vid separationen från min far 1980. Vi gissar att de glömt oss. Pensionsförsäkring var inte mycket mer avlägset än privat sjukförsäkring.

Staten har aldrig ett ansvar att begränsa sig och att prioritera

Men det här resonerandet att människor borde ha sparat gäller ju inte bara medborgarna. Tvärtom den som har tagit runt 50% av samtligas inkomster och därmed haft goda marginaler att spara, är det offentliga. Föreställ er att dessa människor som nu paraderar med sitt armod skulle säga

Waldorf från The muppet showNej, jag hade inte råd med pension, men jag har hela mitt liv betalat till fotbollsklubben och teatern och den där tidningen som gänget i kvarteret bredvid hade så roligt när de gjorde. Sedan har vi pensionsparandet som Kjella skötte och som inte gick så bra och så nya viakukten borta vid vägen. Den blev förstås tre gånger dyrare än tänkt, vilket var lite klantigt och där blev det ju lite tomt i kassan. Kerstin och Eva här längst ner på gatan startade ju egna företag och de fick låna en slant till det och Eva betalade tillbaka, men Kerstin. Tja, vad säger man? You win some and you loose some! Men pension, nej det har jag aldrig haft pengar över till.

För reellt sätt så finns det två alternativ, antingen har man höga skatter och då kan man förvänta sig saker som pension, eller så har man lägre skatter och då har medborgarna utrymme att spara och skaffa försäkringar själva. Men man kan inte, med hedern i behåll hävda att man både skall ta ut så mycket skatt att det offentliga ägnar sig åt allt från det nödvändiga och gemensamma till trevliga fritidslösningar för vissa och bort ned till oansvarigt slängande av pengar i sjön för att man inte har kompetens för det man gör.

Konsten att identifiera problemen

Samtidigt som raden av fattigpensionärer ställer upp sig på ena sidan och klämmiga unga moderater på den andra paraderar regeringen igenom och vill riva upp PPM-systemet. Orsaken är att man kommit fram till att det finns ohederliga fondbolag som säljer via PPM. Låt mig ta några citat här ur artiklarna om den frågan.

– Rapporteringen om pensionärer som berövats pensionspengar samtidigt som förvaltarna har blivit rika gör mig upprörd. Har du arbetat hårt ett helt yrkesliv så ska du ha en trygg pension. Ingen ska riskera att bli lurad i vårt allmänna pensionssystem, säger Löfven till TT.

– Vi måste se till att det finns ett regelverk som inte gör att man behöver vara finansexpert för att kunna känna sig trygg med att ens pensionspengar går dit de ska.

-Annika Strandhäll citeras av Omni

Jag tänker att det är nog ungefär så gemene man skulle beskriva situationen med pensionssystemet. – Inte PPM alltså, utan pensionssystemet i stort. Bolaget som orsakat upprördheten är Allra. De har enligt media inte lyckats med sin förvaltning och eventuellt ingått kartellbildning med andra bolag på Malta. Givetvis är det bra om politikerna sållar bort oseriösa alternativ. Samtidigt skall vi ju inte glömma att styrelsen för Allra utgjordes sedan i maj 2016 bland andra av Ebba Lindsö och Tomas Bodström. Ebba Lindsö [Wikipediaartikel], utbildad ekonom, tidigare journalist, redaktör, styrelseledamot i flera större bolag däribland Sjätte AP-fonden och SBAB. Hon är också Kristdemokrat och har suttit i deras partistyrelse i två omgångar samt har lett Svenskt Näringsliv. I styrelsen satt Tomas Bodström [Wikipediaartikel] advokat, styrelseledamot av såväl Ecpat som Unicef och Advokatsamfundet samt därtill justitieminister och ordförande av justitieutskottet.

Idag är ledningen utbytt och ordförande för Allra är sedan februari Gunnar Axén (Tidigare moderat politiker i såväl riksdag som kommunfullmäktige samt ordförande för socialförsäkringsutskottet och i medialt blåsväder flera gånger, men aldrig dömd, för ofredande av kvinnor) och jag noterar att Kommunikationsansvarig är Anton Abele, även han känd från moderaterna och riksdagen. Så jag undrar lite om politikers regler kommer att skydda pensionsspararna – eller om det inte till stor del är politiker som möjliggjort att pensionsspararna blåst (Axén och Abele har så vitt jag vet ingen inblandning i den ifrågasatta verksamheten, men väljer att arbeta för ett bolag vars metoder ifrågasatts av Konsumentverket under längre tid).

Kanske är det så att våra pensioner skulle vara säkrare om politikerna inte hanterade dem på olika sätt?

MediaCreeper Creeper